ماساژ یکی از قدیمی‌ترین علوم بهداشتی بوده و از گذشته‌های بسیار دور از آن برای اهداف درمانی استفاده می‌کردند. در ماساژ درمانی، پوست، عضلات، تاندون‌ها و رباط‌های بدن با استفاده از «لمس کردن» تحت فشار قرار می‌گیرند. اکثر افراد از ماساژ لذت می‌برند، اما تعداد کمی از آن‌ها می‌دانند که ماساژ می‌تواند جنبه‌های درمانی داشته باشد. در حقیقت ماساژ درمانی می‌تواند فواید متعدد در ارتباط با سلامت فرد شامل بهبود فرآیند چرخش خون، بهبود دامنه حرکت مفاصل، و افزایش سطح اندورفین داشته باشد. اندورفین نقش موثر در بهتر شدن احساس و کاهش درد در هنگام ماساژ کمر و گردن دارد . درمان سیاتیک با ماساژ  و صدا دادن مفصل گردن با ماساژ نیز بسیار مفید می‌باشد. 

هدف از ماساژ کاهش اختلالات از طرق زیر می‌باشد:
۱- کاهش تنش
۲- افزایش جریان خون
۳- آرام کردن اعصاب
۴- شل کردن عضلات

تکنیک‌های ماساژ درمانی

یک ماساژور درمانی خبره می‌تواند با انواع ابزارها و تکنیک‌های ماساژی که دارد به شما کمک کند. این تکنیک‌ها می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

لغزش طولی: لغزش طولی یک تکنیک ماساژ بدن ابتدایی و در عین حال مؤثر است که هم جهت با جریان خون انجام می‌شود. این تکنیک با پراکنده‌سازی و دور کردن مایع از محل آسیب‌دیدگی به کاهش التهاب و تورم کمک می‌کند. لغزش طولی برای شل کردن عضلات سفت بسیار مفید است.

ورز دادن: تکنیک ورز دادن که به روش‌های مختلفی قابل اجرا است. هر کدام از این روش‌ها با توجه به قسمتی از دست که از آن برای انجام ماساژ استفاده می‌شود نامگذاری می‌شوند، مانند ورز دادن با انگشت شست و ورز دادن با کف دست. همچنین، فشار می‌بایست با توجه به هدف از انجام ماساژ و حجم بافت‌های تحت درمان اعمال شود.‌ ریتم و تعداد حرکات هم به اندازه فشار مهم است، زیرا در اینجا فشار به صورت متناوب (نه پیوسته) اعمال می‌شود.

آزادسازی مایوفاشیال (بافت همبندی عضلانی): این یک تکنیک دستی برای کشش دادن به فاشیا است که با هدف متعادل‌سازی بدن انجام می‌شود. فاشیا که بین پوست و ساختار درونی عضله و استخوان قرار دارد، یک شبکه یکپارچه از بافت همبند است که عضلات، اندام‌ها و ساختارهای اسکلتی موجود در بدن را پوشش داده و آن‌ها را به هم متصل می‌کند. آسیب‌ها، استرس، ضربات و بد بودن وضعیت قرارگیری بدن می‌توانند باعث محدودیت فاشیا شود که به این ترتیب هدف تکنیک آزادسازی مایوفاشیال از بین بردن محدودیت‌های فاشیا و احیای بافت‌ آن خواهد بود.

درمان نقاط ماشه‌ای: درمان نقاط ماشه‌ای یک تکنیک فیزیوتراپی است که در آن با اعمال فشار بر بافت عضلات حساس به لمس، درد و اختلال عملکرد بخش‌های دیگری از بدن کاهش می‌یابد. نقاط ماشه‌ای مراکز فعالی از بیش‌فعالی عضلات هستند، که اغلب در نقاط طب سوزنی قرار دارند. همچنین، معمولاً گره‌های عضلانی همان نقاط ماشه‌ای هستند.

اصطکاک عرضی عمقی: اصطکاک عرضی درمانی برای بافت‌های همبند عرضی  است که مستقیماً با انگشتان دست انجام می‌شود. در تکنیک اصطکاک عرضی یک فشار کم و زیاد شونده (نوسانی) عمود بر جهت طولی فیبرهای بافت اعمال می‌شود. از این تکنیک بیشتر برای از بین بردن بافت‌های اسکار ضخیم و دردآفرینی استفاده می‌شود که در تاندون‌ها و رباط‌های آسیب دیده به وجود می‌آیند. اگر این ضایعه‌ها کم نشوند، به احتمال زیاد باعث ناراحتی‌های بیشتر شده و خیلی سریع‌تر از آنچه انتظار می‌رود بدتر شوند.

ماساژ فشاری: اعمال فشار ریتمیک بر روی عضلات باعث افزایش جریان خون عمقی و نرم شدن بافت‌ها می‌شود. عموماً از این تکنیک برای گرم کردن و آماده‌سازی جهت انجام ماساژهای عمقی‌تر و تخصصی‌تر استفاده می‌شود.

ماساژ بین‌فیبری: از تکنیک‌های اصطکاک بین‌فیبری، به شکل عمومی برای کشش و گسترش گروه‌های عضلات بزرگ استفاده می‌شود؛ همچنین، در بافت‌های همبند و عضلات درگیر، از تکنیک اصطکاک عرضی عمقی برای کاهش چسبندگی بافت‌های اسکار و کمک به تقویت و انعطاف‌پذیر شدن بافت‌ها در طول فرایند بهبود استفاده می‌شود.

ماساژ سوئدی: تکنیک‌های ماساژ سوئدی عبارتند از: ضربه های بلند مدت، ورز دادن، اصطکاک، ضربه های کوتاه، ضربه های سریع ، ارتعاش، افلوراژ و تکان دادن با دست.
این تکنیک‌ها معمولاً به ترتیب زیر اجرا می‌شوند:
افلوراژ: ضرباتی آهسته با کف دست‌ها، انگشتان شست و/یا نوک انگشت‌ها
پتریساژ: ورز دادن با دست‌ها، انگشتان شست و/یا انگشت‌ها
اصطکاک: وارد آوردن فشار با حرکات دایره‌ای به وسیله کف دست‌ها، انگشتان شست و/یا انگشت‌ها
ارتعاش: حرکاتی نوسانی که باعث ارتعاش یا تکان خوردن بدن می‌شوند.
ضربات سریع: ضربات کوتاه یا تند
حرکات فعال و غیرفعال: حرکات کششی و خمشی

حرکات کششی برای تسهیل عصبی ـ عضلانی گیرنده‌های عمقی (بی‌ان‌اف): تکنیک‌های بی‌ان‌اف ترکیبی هستند از حرکات ایزومتریک و کششی فعال با حرکات متناوب انقباضی و کششی غیرفعال عضلات. این تکنیک‌ها با هدف قرار دادن گیرنده‌های عصبی عضلات باعث افزایش طول عضلات می‌شوند.
برای انجام این تکنیک، ابتدا عضله شل شده و توسط یک شریک تمرینی، یا با قرار دادن وزن خود شخص بر روی زمین، یک دیوار یا هر جسم صلبی که نیروی مقاومتی مشابه آن‌ها ایجاد کند، تحت کشش قرار می‌گیرد.
عضله تا جایی که کشش بیشتر امکان ندارد کشیده شده و ۳۰ ثانیه در همان حالت می‌ماند. البته، در طول این زمان عضله باید تا حد ممکن منقبض شود.
سپس، عضله دوباره مدت کوتاهی شل و ریلکس می‌شود، و بعد از آن کمی بیشتر از قبل تحت کشش قرار می‌گیرد؛ که این بار این کار به راحتی انجام می‌شود.
این تکنیک انقباض و کشش متناوب را می‌توان چندین بار تکرار کرد، تا هر بار عضله کمی بیشتر تحت کشش قرار بگیرد.

خدمات ماساژ درمانی در کلینیک نوبهار

ماساژورِ درمانیِ مجرب ما، با توجه به جزئیات، مشکلات عضلا‌نی‌تان را ارزیابی کرده و روی آن‌ها کار می‌کند و به از بین بردن هرگونه باندهای سفت یا نقاط ماشه‌ای، یا همان برآمدگی‌ها و گره‌های ناشی از استرس، استفاده بیش از حد از عضلات، بد بودن وضعیت قرارگیری بدن یا بد خوابیدن، آسیب‌های ورزشی و مشکلات ناشی از کار، و درمان کمر درد با ماساژ درمانی کمک می‌کنند. ماساژور درمانی کلینیک شمیم با استفاده از تکنیک‌های مختلفی مانند ماساژهای درمانی و ورزشی، درمان نقاط ماشه‌ای، آزادسازی مایوفاشیال و بادکش درمانی ، تخلیه لنفاوی، ماساژ بافت‌های عمقی، و طب سوزنیِ عصبی-عضلانی بر روی عضلاتتان کار می‌کند. تخصص او درمان دردها، سردردها و دردهای مزمن پشت/گردن/شانه و آسیب‌های ورزشی، و همچنین ماساژ ورزشی با استفاده از تکنیک غلتاندن لوله فومی  و ماساژ درمانی و ریلکسِیشن عمومی است.

تأثیرات ماساژ

از فواید ماساژ درمانی میتوان به موارد زیر اشاره نمود :

۱- تسکین درد
۲- کاهش سفتی عضلات
۳- ریلکسیشن عمومی
۴- القای خواب به افراد بی‌خواب
۵- فرو نشاندن تنش
۶- بهبود خاصیت ارتجاعی پوست
۷- تخلیه ادم یا تورم
 ۸- شل کردن ترشحات ریه‌ها

موارد عدم کاربرد ماساژ

اگر ناحیه تحت درمان دارای هر کدام از موارد زیر است نمی‌توان ماساژ را انجام داد:
۱- زخم‌های باز بزرگ
۲- سوختگی‌ها
۳- زخم‌های پوستی
۴- اِدم شدید  (تورم شدید)
۵- نواحی دارای موی بسیار زیاد
۶- حساس شدن پوست
۷- عفونت‌های باکتریایی
۸- بیماری‌های پوستی
۹- بیماری‌های بدخیم مانند سرطان

 طب فشاری هنری است که در آن بوسیله ی فشار بر روی نقاط خاصی از بدن توسط انگشت شست یا وسیله ی ساده ی دیگری، بیماری را درمان می کند. شناسایی و تعیین محل این نقاط خاص حاصل میلیون بررسی و تحقیق دقیق است. این مطالعات نشان می دهد که بیماری های شایع نقاط خاصی از بدن را دردناک می سازند که محل دقیق آنها کاملاً مشخص است اگر بر روی این نقاط فشار وارد آوریم، درد کاهش یافته و تسکین می یابد.